

Romatoid Artrit
En sık görülen iltihaplı romatizmal hastalıktır.
El eklemleri dahil birçok eklemde ağrı, şişlik ve sabah tutukluğu ile seyreden ve tedavi edilmediği durumlarda eklemlerde kalıcı hasar oluşturan kronik, genetik bir hastalıktır. Dünyada bütün ırklarda rastlanırken, daha çok kadınlarda görülür.


Sistemik Lupus Eritamatoz
Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu gelişen kronik iltihabi bir grup hastalıktır.
İlaca bağlı veya sadece cildi tutan formları olduğu gibi organ sistemlerini etkileyen klinik tablolar olur. Eklem ağrısı, ağızda yara, ciltte döküntüler, parmaklarda renk değişikliği ve bazen yüksek ateş, yorgunluk, nabız sayısının artması, solunum sistemi şikayetleri, kansızlık, yaygın kas ağrısı ve güçsüzlük, el ve ayak uyuşmaları, yürüme güçlüğü, baş ağrısı veya epilepsi nöbetleri gibi merkezi sinir sistemi dahil birçok sistemi etkileyen bulgular gözlenebilir.


Ankilozan Spondilit
Omurların kemik köprülerle birleşmesiyle bel ve sırtta, göğüs kafesinde hareket kısıtlılığına yol açan kronik iltihabi romatizmal bir hastalıktır. Omuz, kalça ve diğer eklemlerde de gözlenebilir.


Sjögren Sendromu
Başta gözyaşı ve tükürük bezleri olmak üzere salgı bezlerinin iltihabi tutulumu sonucu ağız ve göz kuruluğu ve tükürük bezlerinin şişmesi ile ortaya çıkar. Üst solunum yolları etkilendiğinde ses kısıklığı, tekrarlayan bronşit ve pnömoni olabilir. Parotis büyümesİ hastaların %50'sinde rastlanır, tekrarlayıcı ve simetriktir. Deride ve vajinada kuruluk gözlemlenebilir. Raynoud fenomeni (soğuk havada el ve ayaklarda morarma, beyazlaşma, kızarma gibi renk değişimi), kas ağrıları, eklem ağrıları, duysal veya motor nöropati (sinirlerin hasarlanması) gelişebilir.


Polimiyaljia Rheumatica
Omuz, boyun ve kalça arkının ağrı ve tutukluğu ile karakterize yaşlı bireylerde görülen, bir tür damar iltihabı ile özellenen romatizmal hastalıktır. Damar iltiabı olduğundan tanı için bazen temporal arterden biyopsi almak gerekebilir. Şikayetler ani ve sinsi başlar. Baş ağrısı, çiğneme kaslarında ağrı, görme bozuklukları gözlemlenir. Tiroid hastalığı eşlik edebilir. Boyun ve omuz ağrısı ön plandadır.


Sistemik Skleroz (Skleroderma)
Skleroderma kelimesi “sert deri” anlamına gelir. Sadece deride değil, iç organlarda da kolajen niteliğinde bir madde birikir.
Tipik olarak Raynaud fenomenine (parmak uçlarında beyazlaşma, morarma, kızarma şeklinde renk değişimi) deride sertleşme, kalınlaşma ve yemek borusunu tutulması durumunda yutma güçlüğü semptomları eklenir.
Cildin yanı sıra iç organları da etkileyen bir hastalıktır. Akciğerlerin ve böbreklerin etkilenmesi hayati önem taşır.


Sedef Romatizması
(Psöriatik Artrit)
Sedef hastalarının ortalama %5-8 inde romatizma gelişebilir. 30-55 yaşlarında başlayabilen sedef hastalığı erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanır. El eklemlerini ve omurgayı da tutabilir. Bazen romatoid artrite benzer. Tedavisi ise steroid olmayan anti romatizmal ilaçlar, bazen steroid ve metotrexate gibi uzun süreli hastalık düzenleyen ilaçlardır.


Behçet Hastalığı
Tekrarlayan ağız ve genital bölgede görülen aft şeklinde ülserasyon ve göz bulgularının yanı sıra eklem şikayetleri, damarlar veya merkezi sinir sistemi gibi değişik sistemlerin de katıldığı iltihabi romatizmal bir hastalıktır.
Ağız ülserleri Behçet hastalığında kadınlarda daha sık rastlanır. %70 sıklıkta hastalığın ilk belirtisidir. Genital ülser %60-80 sıklıktadır. Ağız ülserlerinden daha derin olduklarından genellikle iz bırakarak iyileşir.